Referentie Geesinknorba  

“SPEQTR helpt ons aan professionals die zich verbinden aan ons bedrijf”

Producent in afvalinzamelvoertuigen Geesinknorba wil de wereld veroveren, maar is daarvoor afhankelijk van goede mensen. Per 2020 zou iedere vuilniswagen volledig elektrisch en emissieloos moeten kunnen rijden. Dat is nog maar één van de ambities van Geesinknorba. De missie is glashelder. Innovatie. In Amsterdam en Barcelona rijden al enkele volledige elektrische vuilniswagens van de fabrikant uit Emmeloord. De toekomst is nu.

Het bedrijf bestaat al meer dan 140 jaar. Sinds 2017 maakt de holding officieel deel uit van een nieuwe investeringsmaatschappij, een groep die wereldwijd actief is in de afvalbeheerindustrie. Onder impulsen van de nieuwe eigenaar heeft het bedrijf de ambities naar boven bijgesteld. Duurzame groei is het doel. Gedurende 2019 rijden er zo’n 900 state of the art vuilniswagens het terrein af, op weg naar bestemmingen in Europa en steeds vaker daarbuiten. Daar werken dagelijks zo’n 500 mensen aan, waarvan het gros in Emmeloord.

Groei en behoefte aan professionals

De ambities hebben impact op de organisatie. Annemiek ten Caat is HR Advisor bij Geesinknorba: “We hebben een sterke financiële partner achter ons staan die inzet op duurzame verbetering, op innovatie. Daardoor kunnen we groeien en om dat te realiseren zoeken we continu professionals.” Ieder jaar worden tientallen mensen aangenomen, ter vervanging of uitbreiding.

De groei zit vooral in Emmeloord zelf, waar het gehele productieproces plaatsvindt. Daarnaast heeft Geesinknorba nog twee servicelocaties in Amsterdam en Rijnmond en zijn ze in nog zeven Europese landen gevestigd met service- en saleskantoren. De afdeling Engineering in Emmeloord bestaat op dit moment uit zo’n 35 professionals. “Hier vindt de innovatie vooral plaats, de transitie naar volledige elektrische voertuigen. Maar ook innovaties waarmee we beter bijdragen aan de verwerking van afval tot nieuwe grondstoffen. Voertuigen zijn steeds beter in staat specifieke monostromen, oftewel gescheiden afval, op te nemen.”

Veel van de producten worden klantspecifiek ontworpen. En: “We doen vrijwel alles in eigen huis”, zegt Ten Caat. “Onze engineers hebben heel nauw contact met de werkplaats en hebben veel gevoel bij wat ze ontwerpen. Als dat niet blijkt te werken, staan ze zelf in de werkplaats naast de monteur om het op te lossen. Het is heel dynamisch. Dat maakt het voor engineers erg leuk om hier te werken.”

Verbinden en doorgroeien

De krapte op de arbeidsmarkt, zeker als het gaat om technische beroepen, maakt dat Geesinknorba deels afhankelijk wordt van inhuurkrachten. “Het voordeel is natuurlijk dat je daarmee snel bent voorzien in een behoefte, maar uiteindelijk willen we.     >>

>>   medewerkers liever een dienstverband aanbieden. Professionals die zich verbinden aan ons bedrijf en bij ons doorgroeien.

Daarin voorziet SPEQTR. Zij stelde afgelopen jaar acht professionals, voornamelijk engineers, te werk bij Geesinknorba. “SPEQTR biedt een soort dienstverlening aan die je niet veel ziet”, zegt Ten Caat. “We kunnen kandidaten gelijk aannemen en doen dat in een soort abonnementsvorm. Per jaar gaan we uit van een aantal vacatures tegen een vaste jaarfee. Dit is een win-winsituatie. Wij hebben de zekerheid dat SPEQTR continu uitkijkt naar goede kandidaten en SPEQTR heeft de zekerheid van inkomen.”

Elkaar succesvoller maken

Oprichter van SPEQTR, Ralph Jonker, kwam die visie zo’n twee jaar geleden zelf onderbouwen bij Geesinknorba. “Op deze manier is de verkeerde prikkel er niet meer zo, namelijk zo snel mogelijk sturen op de plaatsing van een kandidaat”, vindt ook Ten Caat. 

“Het gaat niet om snel scoren, maar om elkaar succesvoller te maken. Dat betekent dat je op een veel ontspannender manier met elkaar kan omgaan. Ralph zal nooit een CV voorleggen waarvan hij niet zeker is dat het een goede match is. Dat komt omdat we de lange termijn voor ogen hebben. En omdat hij ons bedrijf goed kent, tot op het niveau van de teams die hier werken. Als we een vacature voorleggen, komt hij eerst langs voor overleg, samen met onze teammanager.”

Onlangs nam Geesinknorba nog een engineer aan die net was afgestudeerd. “De functie was op papier te zwaar voor hem. Maar vanuit SPEQTR gaf men aan dat we er écht voor konden gaan. Deze jongen is binnen korte tijd al op een keypositie in onze organisatie terecht gekomen en actief in verschillende projectteams. Als we nu kijken naar alle medewerkers die via SPEQTR zijn binnengekomen, dan zitten die vrijwel allemaal heel goed op hun plek. Dat is een prachtig succes.”

Functies vervuld in 2018 bij Geesinknorba door SPEQTR:

> Proces Engineer Production

> Senior Mechanical Engineer

> QA Engineer

> Manager Field & Customer Support

> COD Officer

> COD Officer assistant

> Junior Electrical Engineer

> Software Engineer